CLEAN YOUR HOME & BODY, SAVE THE PLANET

Dat is het motto bij Marcel's Green Soap. Zij vinden het niet alleen belangrijk om de beste, plantaardige ingrediënten te vinden die goed zijn voor je huis en huid, maar ook voor het milieu.

Elke week worden miljoenen liters schoonmaakmiddel door de gootsteen gespoeld. En elke week komen er miljoenen plastic flessen in het milieu terecht. Dat moet veranderen!

Met Marcel's Green Soap maak je niet alleen je huis schoon, maar ook de wereld om ons heen. Ons assortiment maakt gebruik van 100% gerecycled plastic, is 100% vegan en minstens 97% biologisch afbreekbaar.

Keramiek servies haan uit Thailand

Het familiebedrijfje dat dit servies maakt is in 2002 begonnen met het maken van keramiek servies. Inmiddels hebben zij 30 mensen in dienst.
Meer dan 70 procent van het personeel is vrouw.
De mannen doen de zware werkzaamheden en de vrouwen doen het fijnere werk zoals schilderen en polijsten.Werknemers met kinderen krijgen de mogelijkheid om tijdens de schooltijden te werken. Hierdoor krijgen zij de vrijheid om hun werktijden zelf in te delen en meer tijd te kunnen besteden aan het gezin. Wanneer er minder werk is, wordt ervoor gezorgd dat het werk beter verdeeld wordt. Hierdoor heeft iedereen een inkomen. Voor het maken van deze producten wordt gebruik gemaakt van klei. De mannen kneden alle lucht uit de klei zodat het klaar is om te verwerken. Daarna worden mallen gevuld en moeten deze drogen.
Wanneer ze volledig uitgehard zijn, kunnen ze beschilderd worden. Als laatste wordt er een glazuurlaag aangebracht en kan het product in de oven. Nadat de producten afgekoeld zijn, vindt de kwaliteitscontrole plaatst. Dit leuke keramiek servies is vaatwasser en magnetron bestendig.

Scrap metal

Zimbabwe heeft geen officieel recycling systeem. De werknemers van Simba-Arts verzamelen oude metalen van vuilstortplaatsen. Oude auto's, hekwerken en olievaten worden in kleinere delen geknipt. Het metaal wordt in vuur gezet om verf en roest te verwijderen en in de juiste vorm geknipt. De kunstwerken worden aan elkaar gelast tot verschillende dieren en andere sculpturen voor binnen- en buitenshuis. Het geheel wordt met de hand beschilderd, gelakt en uiteindelijk te drogen gelegd onder de Afrikaanse zon.

Ambachtelijk kreramiek van Artisnat uit Sfax, Tunesië.

Servies uit het Tunesische Sfax doet meningen watertanden. Het is mooi en modern. Met de handgemaakt en dus uniek. En ze vertellen een bijzonder verhaal. Over ambachtelijke tradities, trends, innovaties en liefde voor het pottenbakkers vak. Over wonen en werken in een land waar op sociaal gebied nog veel te verbeteren valt. En over Jalel en zijn Artisnat pottenbakkers familie.

Potten bakken in Sfax is een traditioneel ambacht dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is bovendien een ambacht waaraan de hele familie meewerkt, wat onder meer te zien is aan de werkplaatsjes aan huis. Hoewel de concurrentie van industrieel gefabriceerd aardewerk groot is, lukt het Jalel en zijn familie het hoofd boven water te houden. Elk product is volledig met de hand gemaakt.